Vinterlys, stjernehimmel, Nordlys, dyr og fugler

Siste høstmåned sier farvel og vi ønsker første vintermåned velkommen. I Nord er det vinterlys, stjernehimmel og Nordlys som gjør vinteren vakker og oss nysgjerrig. Hvor kaldt er det er det i dag, flommer Nordlyset over himmelen, får vi se Jupiter, Venus, Saturn Uranus og Neptun som alle er på stjernehimmelen akkurat nå. Det er sjelden at vi ser de fem planetene så klart og så lenge sammen med fullmånen som lyser opp med de fem planetene. Den blå timen er spesiell, den kommer krypende på ettermiddagen og gir oss en fantastisk blånyanse.

Det er ikke nødvendigvis helt mørkt selv om solskiva er under horisonten. Før det blir natt, er det tre steg av tussmørke, som er den astronomiske fellesbetegnelsen for demring om morgenen og skumring om kvelden.

På norsk kaller vi også demring for grålysning, morgengry eller daggry, mens skumring også kan kalles mørkning, kvelding eller den blå timen.

Den blå timen

Vi er så heldige som har huset vårt i skogkanten – omgitt av jorder, vakre fjell på begge sider og utsikt til fjorden. For ikke å glemme dyr og fugler.

Hjemmet vårt
Utsikten vår mot fjorden

Fugler og ekorn er på matplassen hver dag og spiser seg opp. Jeg strør frø på rekkverket på terrassen for da kan jeg beundre den lure kjøttmeisen og den vakre nøtteskrika. Venter på at dompapen skal tørre å komme. Ekornet får mandler på terrassen, vi har en hyggelig samtale hver morgen, jeg prater og ekornet spisser ører og ser på meg. Hare, rev og hakkespett er på besøk innimellom.

Kjøttmeisa
Min samtalepartner
Nøtteskrika er sky, men kom på besøk på terrassen