Årets siste dag 2022

Aursfjorden isbelagt!

Jeg våknet seint på årets siste dag, sendte melding ned til husets herre og etterlyste kaffen som ikke var ankommet til mitt nattbord. Hm, jeg gikk ned. Stille, hvor var flammene fra vedovnen, kaffelukta – pussig – denne karen er rimelig tidlig oppe. Pulsen steg faretruende – og der lå morgenfuglen og sov på sofaen med et blålilla pledd over seg. I mitt hode hadde mannen samme farge som pleddet, så hysteria ropte: Er du syk, har du fått slag…. Et trøtt, med alltid smilende ansikt våknet til, hva skjer, jeg giddet ikke stå opp i dag. Tror fremdeles han er syk! Jeg bakte rundstykker til frokost sånn i tilfelle.

Jeg liker å være i kirken, det stille rommet er beroligende og jeg føler meg med ett andektig. Presten, en eldre herre, vikarprest – holdt en nydelig preken som handlet om lignelsen “Fikentreet” som ikke bar frukt. Eieren ville hogge det ned, men gartneren ville gi det en ny sjanse hvor jord, vann, sol, gjødsel og kjærlighet skulle få det å vokse. Akkurat det samme som vi mennesker skal gi til hverandre uansett status og penger. Takk prest Einar Hansen – kong Harald snakket om det samme i nyttårstalen: “Hva kan jeg gjøre for deg.”

Målselv kirke ble bygd i 1978, min konfirmasjonskirke brant i 1973. “Nye” Målselv kirke er bygd av betong og tegl og har 360 sitteplasser. Harry Gangvik var arkitekten til dette flotte bygget. Altertavlen(bildet over) er laget av Ulf Dreier.

Adventsmåneden har vært fantastisk – Nordlys, snø, måneskinn. Vi har hatt bål ved fjorden, drukket gløgg og ei brødskive, gått lange turer og nyta alt det vakre rundt oss. Levende lys, god litteratur og digitale duppeditter.

Julaften feiret vi i tosomhet – lenge siden sist. Dagen var god, deilig frokost. lang tur i nydelig julaftenvær, deilig julemiddag, julemusikk og gode samtaler.

Godt nytt år!

For en magisk november her Nord!

November har vært magisk, og hva er mer eksotisk enn den blå årstid i Nord. Mørketidslyset med sin fargeprakt i alle regnbuens farger, Nordlyset eller Aurora Borealis som er himmelens fyrverkeri, og danser over himmelen med sin karakteristiske gulgrønne farge.

Jeg går mot Høgpynten
Mårfjellet

Mårfjellet er et fjell ved Aursfjorden i Målselv og Balsfjord kommune, Troms og Finnmark fylke. Den høyeste toppen, Store Mårtinden (1 326 moh.), danner grensepunkt mellom kommunene.

Tatt fra Keianesfjellet

Malangen er en fjord i Troms og Finnmark som skjærer seg fra Tromsøleia sørøstover mellom Senja og Kvaløya og videre inn i fastlandet på grensen mellom Balsfjord og Senja kommuner. I indre del av Malangen grener det seg ut fire fjordarmer, regnet fra øst: Nordfjorden, Aursfjorden (min fjord), Målselvfjorden og Rossfjorden. Innerst i Målselvfjorden munner Målselva  ut.

Nordlyset viser seg i et belte vi kaller nordlysovalen. Lyset er vanligvis synlig over fastlandet i Nord-Norge om natten, og over Svalbard om dagen. Når solaktiviteten øker, kan man også se nordlys lenger sør i Norge. Det mystiske lyset har resultert i mange legender og myter opp gjennom historien. I vikingtiden ble det sagt at det vakre lyset kom fra rustningene og sverdene til Valkyrienes krigsjomfruer som danset over himmelen. Og på den samiske sjamantromma finnes det flere symboler som er knyttet til nordlyset. Fenomenet har faktisk fått en rekke navn blant samene, deriblant Guovssahas, som betyr «lyset som kan høres».

Tatt på Skogly

 

Hva er mer eksotisk enn å ta en padletur 13. november – mildt, novembersol og utsikt mot Mårfjellet. Ta rolige, faste tak og være nær naturen og dets krefter. Alt kjennes så nært – fisken hopper, kanskje en oter på leting etter mat, en motorbåt som tøffer ut fjorden, havørna som seiler høyt oppe, fugler. Padle inn til gapahuken vår hvor JT har bål, kaffe og noe å bite i. Akkurat slik jeg vil dagen min skal være.

Vandre hjemover hvor rimet har dekorert naturen med JT som linselus.